Kalender Woningcorporaties
Juni 2023
Controle loonheffing inhuur derden
01
Als uw woningcorporatie arbeidskrachten inleent of op enige andere wijze derden binnen en voor uw corporatie laat werken zoals zzp’ers en freelancers, loopt uw organisatie tal van risico’s op het terrein van de loonheffingen. Als (fictieve) werkgever kan de woningcorporatie verplicht zijn loonheffingen in te houden en af te dragen. Is de woningcorporatie niet zelf inhoudingsplichtige voor de loonheffingen, dan kan de Belastingdienst haar aansprakelijk stellen als derden hun plicht tot inhouding en afdracht van de loonheffingen niet hebben nageleefd. De bekendste voorbeelden zijn de inlenersaansprakelijkheid en de ketenaansprakelijkheid. Uit de praktijk zijn vele voorbeelden te benoemen wanneer (fiscale) risico’s op dit onderwerp worden gelopen.
Voorbeelden hiervan zijn:
- wanneer hulpkrachten, vrijwilligers, stagiaires en anderen buiten de salarisadministratie om betaald worden;
- wanneer uw woningcorporatie een factuur ontvangt van een derde – waaronder zzp’ers – voor verleende diensten zonder de zekerheid dat die derde dat doet in de uitoefening van een bedrijf of zelfstandig beroep;
- wanneer zzp’ers worden ingehuurd op basis van een overeenkomst die niet vooraf door de Belastingdienst is beoordeeld;
- wanneer niet wordt gecontroleerd of ingehuurde derden en uw woningcorporatie als opdrachtgever de vooraf door de Belastingdienst beoordeelde (model)overeenkomst feitelijk uitvoeren conform die overeenkomst;
- wanneer uw woningcorporatie niet beschikt over een procedure die waarborgt dat zij de identiteit van tewerkgestelde derden verifieert;
- wanneer niet wordt gecheckt of de uitlenende organisatie op de juiste wijze is geregistreerd in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel, noch of deze organisatie SNA-gecertificeerd is;
- wanneer uw woningcorporatie deze checks niet op deugdelijke wijze heeft vastgelegd in haar administratie;
- wanneer er geen of te lage bedragen gestort worden op een G-rekening of wanneer dit onvoldoende wordt gecontroleerd.
Herkent u binnen uw organisatie één of meer van de hiervoor vermelde voorbeelden? Dan kan Juyst helpen om risico’s tijdig te detecteren, te voorkomen en te beheersen.
Controle privégebruik auto
02
Een woningcorporatie kan een eigen wagenpark hebben voor zakelijke ritten van werknemers. Als werkgever moet je kunnen aantonen dat niet meer dan 500 privékilometers door een werknemer met de auto(‘s) gereden is in een jaar, anders dient de werkgever een bijtelling toe te passen in de verloning. De bewijslast hiervan (dat terecht geen bijtelling is toegepast) ligt in eerste instantie bij de woningcorporatie als werkgever. Het is zodoende verstandig periodiek een controle op privégebruik van de auto’s uit te voeren en deze controles op deugdelijke wijze in de administratie vast te leggen. Een correctie op het privégebruik auto’s is in de regel een dure aangelegenheid. Voorkomen is beter dan genezen.
Subsidiecontrole
03
Met de ambitieuze nieuwbouwplannen in het verschiet zullen ook woningcorporaties de komende jaren veelvuldig aanspraak kunnen maken op subsidies voor woningbouw- en renovatieprojecten.
Juyst ondersteunt bij de aanvraag en verantwoording van subsidies. Hiervoor toetsen we de rechtmatigheid, juistheid, doelmatigheid en periodiciteit van de vermelde kosten en opbrengsten, en of de kosten ontleend zijn vanuit de financiële administratie. Over de uitkomsten van onze werkzaamheden rapporteren wij in de vorm van een controleverklaring bij de eindverantwoording. Overigens heeft de Subsidy Audits Community (SAC) recent een update van de Handleiding Subsidiecontroles gepubliceerd:
Samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting aandelen (BTW/OVB)
04
In februari 2023 is een internetconsultatie gestart over een conceptwetsvoorstel om de samenloopvrijstelling in de overdrachtsbelasting af te schaffen voor aandelentransacties. Op grond van huidige wetgeving en jurisprudentie is het mogelijk om een nieuwe onroerende zaak of bouwterrein via een aandelentransactie, zonder heffing van BTW en overdrachtsbelasting, over te dragen. Om die reden wil men per 1 januari 2024 de verkrijging van een kwalificerend aandelenbelang in een zogenoemde onroerendezaakrechtspersoon met nieuwe onroerende zaken en/of een bouwterrein in de zin van de BTW te belasten met overdrachtsbelasting.
Woningcorporaties kalender 2023
05