Kalender Woningcorporaties
September 2023
Btw training voor woningcorporaties
01
Wij zien in de praktijk dat in toenemende mate behoefte bestaat om het kennisniveau op gebied van fiscaliteit naar een hoger niveau te brengen. Uit navraag blijkt dat met name op gebied van de omzetbelasting (BTW) die behoefte het grootst is. Met als reden dat in vrijwel alle primaire processen de omzetbelasting een rol speelt en dus ook veel medewerkers hiermee in meer of mindere mate geconfronteerd worden. Door de vele regels en uitzonderingen binnen de omzetbelasting leeft het idee dat men onvoldoende op de hoogte is van de regels. Daarom hebben wij een BTW-training specifiek voor woningcorporaties gemaakt, waarin aandacht wordt besteed aan de belangrijkste aspecten binnen de omzetbelasting, die voor medewerkers van alle afdelingen binnen een woningcorporatie relevant kunnen zijn bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden. De training is laagdrempelig, interactief en vooral praktisch opgezet.
Als een BTW-training ook interessant kan zijn voor uw corporatie, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.
Fiscale meerjarenbegroting
02
De begrotingstijd komt er weer aan. Het is van belang om de fiscale positie voor de komende jaren goed in kaart te brengen, om zodoende een zo accuraat mogelijke inschatting te kunnen maken van de toekomstige VPB-last. Dit is met name voor treasury belangrijke stuurinformatie om de liquiditeitspositie en financieringsbehoefte te bepalen.
Wij adviseren om bij het opstellen van de fiscale begroting (evenals voor de financiële begroting) enkele scenario’s door te rekenen. Zo is duidelijk wat de effecten zijn van op handen zijnde wetswijzigingen, marktontwikkelingen, financiële mee- of tegenvallers, etc. Hierdoor kan uw organisatie adequater en sneller inspelen op veranderingen (denk bijvoorbeeld aan het aanvragen of wijzigen van voorlopige aanslagen) en is het management en bestuur ook beter in staat om beleid te formuleren of indien nodig aan te passen.
Vpb check op onderhoudslasten
03
In onze bijdrage over maart hebben wij reeds stilgestaan bij het fiscale onderscheid tussen onderhoudskosten die ten laste van het resultaat gebracht kunnen worden en verbeteringsuitgaven die fiscaal geactiveerd dienen te worden. Tegenwoordig sluit bij veel woningcorporaties de commerciële verwerking van de onderhoudsuitgaven al redelijk goed aan bij de fiscale verwerkingswijze. Toch is dit lang niet altijd en overal het geval. Bovendien is de vraag of ook alle uitgaven (en facturen) juist zijn beoordeeld en op correcte wijze in de administratie zijn verwerkt. Daarom is dit een goed moment om over het eerste halfjaar van 2023 een check uit te voeren op de verwerking van de onderhoudslasten.
Met behulp van een statistische steekproef op alle onderhoudsboekingen (mits dit correct gebeurt) kan een goede puntschatting gemaakt worden van het fiscale aandeel verbeteringsuitgaven in de totale populatie van onderhoudsuitgaven. Hou er dan wel rekening mee dat de uitkomsten van de steekproef geëxtrapoleerd dienen te worden over de gehele onderzoekspopulatie (in dit geval de geboekte onderhoudsuitgaven in het eerste halfjaar van 2023).
Vervolgens dienen de geëxtrapoleerde bedragen toegerekend te worden aan verhuureenheden. Voor de euro’s (facturen) die bij de steekproef aan een check zijn onderworpen is het mogelijk om de te activeren bedragen specifiek aan eenheden toe te rekenen (of in ieder geval aan complexen, waarna een verdeling naar eenheden binnen die complexen mogelijk is). Ons advies is om de geëxtrapoleerde bedragen naar rato toe te rekenen aan alle overige verhuureenheden waaraan in het eerste halfjaar onderhoud heeft plaatsgevonden.
Wij kunnen u helpen bij het bepalen en trekken van de steekproef. Wij maken hiervoor gebruik van onze softwareoplossing genaamd Roibot. Heeft u hulp nodig om wenst u meer informatie over hoe wij u van dienst kunnen zijn, neem dan gerust contact op.
Prinsjesdag 2023
04
Op dinsdag 19 september 2023 is het weer zover: Prinsjesdag. Op deze dag wordt het Belastingplan bekendgemaakt en wordt duidelijk welke fiscale wetsvoorstellen en plannen daarna door de Tweede en Eerste Kamer worden besproken.
Voorbereiding op CO2-rapportageplicht
05
Heeft jouw woningcorporatie 100 of meer werknemers? Dan is zij vanaf 1 januari 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Hiervoor dient zij E-Herkenning te gebruiken. Uiterlijk 30 juni 2025 dienen de gevraagde gegevens over 2024 te worden opgestuurd. Echter dient de woningcorporatie al goed vooraf te bekijken welke gegevens zij vanaf 1 januari 2024 precies zal moeten administreren. Deze staan in de handreiking ‘Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit’ . In deze handreiking staan ook tips hoe je de gegevens verzamelt.
Voorbeeld van benodigde gegevens zijn:
- Het totaal aantal kilometers dat werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer.
- Jaartotaal aan kilometers verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.
Woningcorporaties kalender 2023
06