Kalender Woningcorporaties
Mei 2023
Belastingdienst openbaart kennisgroepstandpunten
01
De Belastingdienst heeft op 30 maart de zogenoemde kennisgroepstandpunten openbaar gemaakt. Door deze publicatie is duidelijk hoe de Belastingdienst denkt over de fiscale vraagstukken die aan de kennisgroepen zijn voorgelegd. De vragen en antwoorden zijn openbaar gemaakt via een speciaal daarvoor bestemde website. Daarmee streeft de Belastingdienst naar meer transparantie in de uitvoering. De Belastingdienst heeft 26 kennisgroepen die ieder op hun eigen beleidsterreinen rechtsvragen en andere ingewikkelde vragen behandelen. Zo zijn er kennisgroepen actief op het terrein van inkomstenbelasting, formeel recht en autobelastingen.
Enkele kennisgroepen maakten al langere tijd hun antwoorden op fiscale vraagstukken openbaar, zoals de kennisgroep Pensioenen. Vanaf donderdag 30 maart hebben nu ook alle andere kennisgroepen van de Belastingdienst hun standpunten gepubliceerd. Hier zijn de vragen en antwoorden van de kennisgroepen vanaf 2022 te raadplegen en worden zowel nieuwe als geactualiseerde vragen en antwoorden toegevoegd.
Cursus fiscaliteit
02
Juyst verzorgt cursussen fiscaliteit voor woningcorporaties met als doel het fiscale kennisniveau en de signaalfunctie te verhogen. Deze cursussen hebben een praktische insteek waarin actuele en herkenbare (fiscale) vraagstukken uit de dagelijkse praktijk worden behandeld. Wij bieden cursussen aan op verschillende belastinggebieden, denk aan omzetbelasting (BTW), overdrachtsbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen, werkkostenregeling en fiscale risicobeheersing. De training kan incompany worden aangeboden (voordeel: groter bereik onder meerdere collega’s) of tezamen met deelnemers van andere woningcorporaties (voordeel: uitwisselen van ervaringen).
Heb je specifieke wensen of wil je soms dieper op een bepaald onderwerp inzoomen? Wij denken graag met je mee!
Zonnepanelen
03
Per 1 januari 2023 geldt een BTW-nultarief voor de levering en installatie van zonnepanelen. De regeling geldt voor zonnepanelen die zijn bestemd om te worden geïnstalleerd op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Het nultarief is niet van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen op andersoortige gebouwen (BOG/MOG). Voor gebouwen die behalve een woonfunctie ook een andere functie hebben, zal in bepaalde gevallen moeten worden vastgesteld aan welk deel van het gebouw de zonnepanelen zijn gekoppeld om het juiste BTW-tarief te kunnen toepassen.
Om het juiste tarief te bepalen gelden de reguliere regels omtrent de tariefbepaling, namelijk het moment waarop de verschuldigdheid van BTW ontstaat (veelal factuurdatum).
LH pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt
04
De minister van SZW heeft in een brief aan de Tweede Kamer een pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt aangekondigd. De maatregelen zijn de weerslag van afspraken die zij met vakbonden en werkgeversorganisaties heeft gemaakt. Het doel van de maatregelen is om werkenden meer zekerheid te geven en tegelijkertijd werkgevers de nodige flexibiliteit te geven. Ook voor gemeenten die tijdelijke krachten inhuren kan dit gevolgen hebben.
Arbeidscontracten
05
Oproepcontracten verdwijnen en worden vervangen door basiscontracten voor het aantal uren waarvoor werkenden ten minste standaard worden ingeroosterd. Nulurencontracten worden verboden. Werknemers met een basiscontract moeten boven het vastgelegde aantal uren een aantal uren beschikbaar zijn voor de werkgever. In totaal mag het aantal uren niet meer dan 130% van het basisaantal bedragen. De werknemer krijgt het recht om buiten de vooraf bepaalde en vastgelegde beschikbare uren een oproep van de werkgever te weigeren.
Het is de bedoeling dat het basiscontract onder de lage WW-premie valt als het gaat om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Contracten met een jaarurennorm blijven mogelijk.
Wie werkt via een uitzendbureau krijgt na 52 gewerkte weken een contract met meer zekerheid. Om concurrentie op arbeidsvoorwaarden door uitzendwerk te voorkomen moeten alle arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten ten minste gelijkwaardig zijn met die van het eigen personeel. Nu is dat beperkt tot het loon en overige vergoedingen en arbeids- en rusttijden.
Ketenregeling
06
Een keten van tijdelijke arbeidscontracten wordt onderbroken door een tussenliggende termijn van zes maanden of langer. Straks geldt dat als een werknemer drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever heeft gehad, hem pas na vijf jaar een nieuw contract mag worden gegeven. De langere onderbrekingstermijn zal ook gelden bij uitzendwerk. De mogelijkheid om bij cao af te wijken van de duur van en het aantal contracten vervalt.
Langdurige arbeidsongeschiktheid
07
Werkgevers met niet meer dan 100 personeelsleden kunnen na één jaar ziekte van een werknemer duidelijkheid krijgen over structurele vervanging. De re-integratie in het tweede jaar zal zich in principe richten op werkhervatting bij een andere werkgever. Werkgever en werknemer kunnen gezamenlijk vaststellen dat re-integratie bij de eigen werkgever niet meer in de rede ligt. Komen zij daar onderling niet uit, dan kan de werkgever het UWV vragen om een beoordeling. De werkgever blijft ook in het tweede ziektejaar verantwoordelijk voor de loondoorbetaling en voor het verloop van het re-integratieproces. Mocht de werknemer in het tweede jaar herstellen, dan heeft hij het recht om zijn eigen functie weer te vervullen mits deze niet duurzaam is ingevuld.
Crisisregeling
08
Er komt een crisisregeling personeelsbehoud voor werkgevers, die worden getroffen door een buiten het ondernemersrisico vallende crisis of calamiteit. Met deze regeling kan de werkgever werknemers tijdelijk op een andere plek in het bedrijf aan het werk zetten. De werkgever kan ervoor kiezen om werknemers minimaal 20% minder te laten werken, zonder verlies van hun WW-rechten. Over het aantal niet-gewerkte uren betaalt de werkgever 80% van het loon. Het totale loon van de werknemer mag niet meer dan 10% dalen. Het loon van de werknemer mag niet lager uitkomen dan het wettelijk minimumloon. De werkgever kan een tegemoetkoming van 60% voor de loonkosten van de niet-gewerkte uren aanvragen. Deze mogelijkheid moet voorkomen dat werkgevers door een crisis of calamiteit personeel moeten ontslaan. Werkgevers kunnen gedurende maximaal zes maanden gebruik maken van deze regeling.
Woningcorporaties kalender 2023
09