Bart Consten, eigenaar van Consten Vastgoed, zag zijn bedrijf steeds meer groeien. Wat begon als een passieproject, veranderde in een serieus bedrijf met personeel en toenemende verantwoordelijkheden. Maar die groei bracht ook uitdagingen met zich mee: constant brandjes blussen, het overzicht verliezen en een verstoorde balans tussen werk en privé. Bart voelde dat zijn onderneming hem steeds meer opslokte.
Na divers overleg besloot hij de stap te zetten en bij Juyst een business coaching traject te volgen. Wat waren Barts grootste frustraties en hoe heeft hij deze omgezet in succes?
De frustraties van groei
Bart verloor zich volledig in de dagelijkse drukte van klanten en vastgoed. Hoewel zijn passie voor het vak groot was, bracht dit ook uitdagingen met zich mee. “Ik had geen inzicht in de cijfers en daardoor geen grip op de financiën. Dit hield me totaal niet bezig en eerlijk gezegd wilde ik dat ook niet,” vertelt hij. Zonder structuur en richting werkte hij met oogkleppen op. Tegelijkertijd begon de balans tussen werk en privé te verdwijnen. “Mijn dagen waren chaotisch, en de grens tussen werk en thuis vervaagde. Dit veroorzaakte veel stress, slechte nachten en onnodige spanningen. Ik realiseerde me dat ik echt behoefte had aan meer structuur en overzicht, en dat frustreerde me enorm.”
De oplossing van zijn vrouw
Het was Barts vrouw, Sofie, die de doorslag gaf om ‘buiten de comfortzone te gaan’. Ze merkte dat hij niet zichzelf was en dat de onrust zijn persoonlijkheid begon te veranderen. “Ze voelde de spanning thuis en zei: ‘Dit is niet hoe jij bent, dit kan en moet anders’,” vertelt Bart. Zij moedigde hem aan om met een coach aan de slag te gaan en tijdens enkele sessies bij Juyst was zij een gewaardeerde sparringpartner. Het traject bleek een keerpunt in zowel zijn professionele als persoonlijke leven.
Welke stappen zijn doorlopen tijdens het traject?
- Onderzoeken van de bron van onrust: Door gesprekken met Bart, zijn vrouw Sofie en medewerkers, is informatie verzameld over de gang van zaken binnen het bedrijf op het gebied van strategie, financiën, marketing en sales, personeel, innovatie en leiderschap.
- Conclusie trekken: De onrust bleek vooral te liggen in het gebrek aan structuur en het ontbreken van een bedrijfsplan.
- Bedrijfsplan opstellen: Er is een duidelijk bedrijfsplan opgesteld met een visie, perspectief, doelstellingen en een roadmap voor de uitvoering. De vraag “Waar gaan we naartoe?” werd beantwoord.
- Teamsessies organiseren: Medewerkers zijn actief betrokken bij het opstellen van het bedrijfsplan en er zijn heldere doelen in de tijd gezet. Iedereen wist wanneer welke doelstelling bereikt moest worden.
- Financieel inzicht vergroten: Er is gewerkt aan meer inzicht in de financiële situatie en de financiële processen zijn efficiënter ingericht.
- Bart uit de waan van de dag halen: Door structuur op de werkvloer te creëren en werkprocessen op te stellen, functioneerde het team beter en kon Bart zich meer op zijn rol als ondernemer richten.
- Eindpresentatie: Ter afsluiting heeft Bart een eindpresentatie gehouden voor zijn vrouw en het team, waarin de nieuwe richting en structuur van het bedrijf werden gepresenteerd.
Meer structuur en communicatie op de werkvloer
Een van de grootste veranderingen voor Bart was het creëren van structuur en duidelijke communicatie binnen zijn bedrijf. “Ik dacht altijd dat ik alles zelf moest doen, maar nu heb ik geleerd om te delegeren en te vertrouwen op mijn team,’’ vertelt hij. Het helder afbakenen van taken en verantwoordelijkheden heeft ervoor gezorgd dat iedereen binnen het bedrijf sterker in zijn rol staat. De nieuwe dynamiek op de werkvloer bracht meer rust en stabiliteit, zowel voor het team als voor Bart. “Door deze aanpak is meer overzicht en werkt iedereen naar hetzelfde doel toe,” zegt hij.
Beter inzicht in financiën
Op financieel gebied maakte Bart eveneens grote stappen. Met de hulp van Juyst op het gebied van belasting- en accountancyzaken kreeg hij een beter overzicht van de financiële gezondheid van zijn bedrijf. “Ik heb nu veel meer grip op de cijfers en kan gericht sturen op basis van concrete informatie,” vertelt hij.
Werk-privé balans op orde
Een van de grootste winstpunten voor Bart is de verbeterde balans tussen werk en privé. ‘’Waar ik voorheen vier avonden per week werkte, is dat nu teruggebracht naar één avond. Daarnaast heb ik vaste momenten ingepland om tijd door te brengen met mijn gezin, zoals een ‘papamiddag’ die niemand mag verstoren. Op die momenten weet ik dat het werk gewoon doorgaat en dat alles goed geregeld is. Deze verandering in mindset heeft me niet alleen meer rust gegeven, maar ook meer werkgeluk en levensvreugde.’’
Barts conclusie: structuur brengt rust
Het coachingstraject heeft Bart geholpen om meer structuur te brengen in zowel zijn werk als zijn privéleven. “Ik hak nu sneller knopen door en geef duidelijke richting aan mijn team,” vertelt hij. Deze verbeterde structuur en heldere communicatie hebben niet alleen zijn bedrijf, maar ook zijn persoonlijke leven positief veranderd. “Met deze solide basis kijk ik vol vertrouwen naar de toekomst, zowel als ondernemer als met mijn gezin. Mijn glas is halfvol!”
Inspirerend voorbeeld van transformatie als ondernemer
Consten Vastgoed is nu een onderneming met een duidelijke visie en strategie, waar zowel het team als Bart zelf in groeien. Bart heeft deze transformatie zelf geleid als ondernemer door zijn aanpak en mindset te veranderen. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe bewust ondernemerschap kan resulteren in een betere balans, meer succes en uiteindelijk meer geluk voor de ondernemer.
Deze blog is onderdeel van onze blog- en podcastreeks waarin we ‘bewust ondernemerschap’ introduceren. Telkens komt een ander aspect aan bod, met deze keer ‘de stip aan de horizon’. Meer horen? Hieronder gaan Bart en Sofie samen met business coach Martijn dieper in op dit onderwerp tijdens de nieuwe podcastaflevering.