[Wil Peters] Ik werd onlangs door een collega gevraagd om een artikel aan te leveren over mijn vakgebied. Normaal gesproken zou ik daarvoor een inhoudelijk onderwerp kiezen. Dit keer echter een persoonlijke inkijk op mijn transformatie tot “AI-engineer”.
Als ik terugkijk op mijn carrière sinds de late jaren ’80, kan ik niet anders dan verbaasd zijn over de reis die ik heb afgelegd. Van traditioneel accountant naar IT-auditor in de jaren ’90, en nu, in wat sommigen de nadagen van mijn carrière zullen noemen, is de term “AI-engineer” de beste omschrijving van het werk dat ik doe. Het is een transformatie die ik vijf jaar geleden niet had kunnen voorspellen, maar die nu heel natuurlijk aanvoelt.
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik me realiseerde dat de wereld van controle en audit op het punt stond fundamenteel te veranderen. Waar we vroeger veel tijd besteedden aan steekproeven en handmatige analyses, zag ik mogelijkheden om mijn werkzaamheden sneller en efficiënter uit te voeren met behulp van AI. AI was niet langer science fiction – het werd mijn dagelijkse gereedschap.
Bij Juyst, bouwen we nu AI-oplossingen die het werk van accountants, auditors en controllers gemakkelijker maken. We ontwikkelen tools die patronen herkennen waar het menselijk oog overheen kijkt, die risico’s signaleren voordat ze problemen worden en die professionals in staat stellen om zich te richten op wat echt telt: interpretatie, advies en strategie.
Wat me het meest fascineert, is hoe AI de essentie van ons vak heeft blootgelegd. Het gaat niet om het verwerken van cijfers – dat kan een machine beter. Het gaat om het begrijpen van de verhalen áchter die cijfers, het leggen van verbanden en het adviseren op basis van inzichten die ontstaan wanneer menselijke kennis en kunstmatige intelligentie samenkomen.
Deze transformatie is niet uniek. Om me heen zie ik accountants die jaarrekeningen analyseren met AI, juristen die AI gebruiken om jurisprudentie te analyseren, artsen die diagnoses verfijnen met machine learning en architecten die ontwerpen optimaliseren met generatieve AI. Het patroon is overal hetzelfde: professionals die AI omarmen, ontdekken dat hun werk niet verdwijnt maar juist evolueert naar een hoger niveau.
De toekomst die ik zie is er een waarin AI-geletterdheid net zo essentieel wordt als computervaardigheden nu zijn. Bedrijfsprocessen zullen steeds meer verweven raken met intelligente systemen die leren, anticiperen en adviseren. Maar – en dit is cruciaal – de menselijke professional blijft de dirigent van dit orkest. Dit laatste ziet met nadruk ook op de “zorgelijke kanten” van AI, denk aan data-privacy, veilig AI-gebruik, afhankelijkheid van tech-reuzen, etc.
Voor collega’s die nog aarzelen: begin klein. Experimenteer met een AI-tool voor een specifiek probleem in je werk. Laat je verrassen door wat mogelijk is. De leercurve is minder steil dan je denkt en de beloning is een hernieuwde passie voor je vak. Ik ben in de herfst van mijn carrière, maar heb me zelden zo energiek gevoeld. AI heeft me niet overbodig gemaakt – het maakt me relevanter dan ooit. Het heeft me geleerd dat ervaring en kennis, gecombineerd met nieuwe technologie, een uitstekende combinatie vormen.
De vraag is niet of AI jouw vakgebied zal transformeren, maar wanneer jij besluit om deel te worden van die transformatie. Geloof me, het is een reis die de moeite waard is.
Meer weten? Neem contact op met Wil peters via wil.peters@juyst.nl.