Per 1 januari 2019 is de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten afgeschaft en vervangen door een subsidie. Van deze subsidieregeling kan gebruik worden gemaakt als u als particuliere eigenaar een rijksmonument met een woonfunctie heeft. Een eigenaar kan de subsidie aanvragen voor een rijksmonument dat (gedeeltelijk) wordt bewoond, door de eigenaar zelf of door een ander. Wellicht heeft u als eigenaar van een of meerdere rijksmonument(en) in de jaren vóór 2019 onderhoudskosten opgevoerd in uw belastingaangifte om gebruik te maken van de monumentenaftrek. In dat geval is het goed om te beoordelen of u voor 2019 gebruik kunt maken van deze nieuwe subsidieregeling.
Aanvraag
De subsidie ziet op instandhoudingskosten (onderhouds- en restauratiekosten) voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Jaarlijks kan een aanvraag worden ingediend tussen 1 maart en 30 april, volgend op het kalenderjaar waarin de kosten zijn gemaakt. Dit betekent voor 2019 dat u in de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 april 2020 een subsidieaanvraag kunt indienen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Binnen 13 weken na de sluiting van de aanvraagperiode ontvangt u dan bericht over de hoogte van de subsidie.
Het aanvragen van de subsidie kan hier: Subsidieaanvraag RCE
Hoogte van de subsidie
Het subsidiepercentage voor subsidiabele instandhoudingskosten die gemaakt zijn in 2019 en 2020 (waarvan de aanvragen worden ingediend in 2020 en respectievelijk 2021) bedraagt 38%. Er is geen minimum of maximum aanvraagbedrag. Welke kosten subsidiabel zijn en welke niet, kunt u hier lezen. De belangrijkste voorwaarden: de werkzaamheden moeten sober, doelmatig en technisch noodzakelijk zijn en de monumentale waarden – de historische materialen en constructies – moeten zoveel mogelijk worden behouden.
Waar moet u op letten als u subsidie aanvraagt
U dient gespecificeerde facturen mee te sturen bij de aanvraag, waaruit duidelijk blijkt welke werkzaamheden zijn uitgevoerd en wanneer dit is gedaan. Let hier dus op als u facturen van de aannemer ontvangt en bewaar deze goed.
Maak voldoende en duidelijke foto’s van vóór en na de werken.
Bedragen de totale kosten meer dan € 70.000 per jaar, dan dient u een inspectierapport te overleggen (niet ouder dan 4 jaar) waarin o.a. staat vermeld:
- Er is geen combinatie mogelijk tussen de subsidie én een laagrentende lening bij het Nationaal Restauratiefonds voor dezelfde werkzaamheden.
- Er bestaat ook een subsidieregeling voor niet-woonhuizen, zoals een boerderij of een fort, de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim). Sommige eigenaren van dergelijke rijksmonumenten komen zowel in aanmerking voor de woonhuissubsidie als voor de Sim. Omdat dezelfde werkzaamheden niet vanuit twee regelingen gesubsidieerd kunnen worden, moet u vooraf een afweging maken welke subsidie u wilt aanvragen.
- Als u voor werkzaamheden die in 2019 zijn verricht reeds in 2018 een betaling heeft gedaan en u voor deze betaling in de aangifte over 2018 fiscale aftrek heeft geclaimd, heeft u voor die werkzaamheden geen recht meer op subsidie.
Kijk voor een handige checklist of aanvullende informatie op www.cultureelerfgoed.nl