Naast het onderhouden van de relatie met een deel van onze klanten als relatiebeheerder, is Henk sinds kort ook vertrouwenspersoon. Deze rol voert hij intern uit bij Juyst en extern bij enkele van onze opdrachtgevers. Hij is opgeleid door het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIVP), is lid van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) en heeft de certificering bij deze vereniging nagenoeg afgerond. Hij heeft de verplichting zich jaarlijks bij te scholen en neemt deel aan een intervisiegroep.
Maar wat is nu eigenlijk het belang van een vertrouwenspersoon in de organisatie en welke taken heeft deze? Henk vertelt erover:
Waarom heb je een vertrouwenspersoon nodig?
In elke organisatie kunnen medewerkers worden geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen en kwesties rondom integriteit van collega’s en/of leidinggevenden. Als werkgever ben je volgens de Arbowet wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Ook is met ingang van 18 februari 2023 de Wet Bescherming klokkenluiders in werking getreden. Melders van misstanden worden hierdoor beter beschermd. Met het aanstellen van een (externe) vertrouwenspersoon geef je dus invulling aan alle (toekomstige) wettelijke verplichtingen en draag je direct bij aan een integere werkomgeving, waarin medewerkers zich veilig voelen en optimaal functioneren.
De taken van een vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon heeft drie belangrijke taken binnen de organisatie die gericht zijn op het zo goed mogelijk borgen van de veilige werkomgeving.
Opvangen, begeleiden en adviseren van medewerkers
De vertrouwenspersoon heeft de primaire taak om medewerkers op te vangen en te begeleiden bij ongewenst gedrag en/of casussen over integriteit. Diegene biedt een luisterend oor, ondersteunt en geeft advies, uiteraard altijd op vertrouwelijke basis. Het vertrouwelijke karakter is altijd geborgd tenzij er sprake is van overtreding van wet- en regelgeving. Het is belangrijk op te merken dat een vertrouwenspersoon nooit direct bemiddelt in een zaak, maar de medewerker juist begeleidt in het vinden van een oplossing. Indien nodig verwijst de vertrouwenspersoon door naar professionele hulpverlening en juridisch adviseurs.
Voorlichten en informeren van de organisatie
Voorlichting geven over ongewenste omgangsvormen en integriteit binnen de organisatie behoort eveneens tot de taak van de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon overlegt eventueel met samenwerkingspartners als de Arbodienst, de bedrijfsarts, het bedrijfsmaatschappelijk werk en medezeggenschapsorganen. Ook draagt de vertrouwenspersoon bij aan sessies die vanuit de organisatie worden ingezet om de medewerkers bewust te maken over dit onderwerp.
Adviseren van bestuur en management
Tijdens de jaarlijkse evaluatie geeft een vertrouwenspersoon advies aan het management op basis van het door hem opgemaakte jaarverslag. Hieruit zijn namelijk trends en signalen te halen over het soort meldingen binnen de organisatie en de frequentie hiervan. Naast dit jaargesprek zal een vertrouwenspersoon tussentijds gevraagd en ongevraagd advies bieden over de sfeer en het werkklimaat. De vertrouwenspersoon is namelijk voortdurend alert op signalen uit de organisatie. Wanneer nodig, rijkt een vertrouwenspersoon concrete suggesties aan om de werkveiligheid te verbeteren of denkt mee met het management.
Wil je graag een extern vertrouwenspersoon aanstellen binnen jouw organisatie of ben je nog op zoek naar meer informatie?
Neem dan gerust contact op met Henk Deneer via 088 – 004 38 00 of henk.deneer@juyst.nl.