
Kalender Gemeente
Mei 2023
Aanmelden gemeente nieuwsbrief
01
Wil je altijd volledig op de hoogte zijn? Schrijf je dan hier in voor onze speciale gemeentenieuwsbrief die maandelijks wordt verstuurd.
Belastingdienst openbaart kennisgroepstandpunten
02
De Belastingdienst maakt op donderdag 30 maart de zogenoemde kennisgroepstandpunten openbaar. Door de publicatie wordt straks duidelijk hoe de Belastingdienst denkt over de fiscale vraagstukken die aan de kennisgroepen zijn voorgelegd. De vragen en antwoorden worden openbaar gemaakt via een speciaal daarvoor bestemde website. Daarmee streeft de Belastingdienst naar meer transparantie in de uitvoering.
De Belastingdienst heeft 26 kennisgroepen die ieder op hun eigen beleidsterreinen rechtsvragen en andere ingewikkelde vragen behandelen. Zo zijn er kennisgroepen actief op het terrein van inkomstenbelasting, formeel recht en autobelastingen. Enkele kennisgroepen maakten al langere tijd hun antwoorden op fiscale vraagstukken openbaar, zoals de kennisgroep Pensioenen.
Vanaf donderdag 30 maart gaan ook alle andere kennisgroepen van de Belastingdienst hun standpunten publiceren. Vanaf dat moment zijn vragen en antwoorden van de kennisgroepen vanaf 2022 op de website te raadplegen. Zowel nieuwe als geactualiseerde vragen en antwoorden worden toegevoegd.
Cursus fiscaliteit
03
Juyst verzorgt cursussen fiscaliteit met als doel het fiscale kennisniveau en de signaalfunctie te verhogen. Deze cursussen hebben een praktische insteek waarin actuele en herkenbare (fiscale) vraagstukken uit de dagelijkse praktijk worden behandeld. Wij bieden cursussen aan op verschillende belastinggebieden, denk aan Btw/Ovb, Vpb, Lh/Wkr en fiscale risicobeheersing. De cursus kan inhouse bij jullie op kantoor plaatsvinden (voordeel: groter bereik onder de collega’s) of op een externe locatie met andere deelnemers (voordeel: uitwisselen van ervaringen). Specifieke wensen of wilt u dieper op één bepaald onderwerp inzoomen? Wij denken graag mee!
LH pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt
04
De minister van SZW heeft in een brief aan de Tweede Kamer een pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt aangekondigd. De maatregelen zijn de weerslag van afspraken die zij met vakbonden en werkgeversorganisaties heeft gemaakt. Het doel van de maatregelen is om werkenden meer zekerheid te geven en tegelijkertijd werkgevers de nodige flexibiliteit te geven. Ook voor gemeenten die tijdelijke krachten inhuren kan dit gevolgen hebben.
Arbeidscontracten
05
Oproepcontracten verdwijnen en worden vervangen door basiscontracten voor het aantal uren waarvoor werkenden ten minste standaard worden ingeroosterd. Nulurencontracten worden verboden. Werknemers met een basiscontract moeten boven het vastgelegde aantal uren een aantal uren beschikbaar zijn voor de werkgever. In totaal mag het aantal uren niet meer dan 130% van het basisaantal bedragen. De werknemer krijgt het recht om buiten de vooraf bepaalde en vastgelegde beschikbare uren een oproep van de werkgever te weigeren.
Het is de bedoeling dat het basiscontract onder de lage WW-premie valt als het gaat om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Contracten met een jaarurennorm blijven mogelijk.
Wie werkt via een uitzendbureau krijgt na 52 gewerkte weken een contract met meer zekerheid. Om concurrentie op arbeidsvoorwaarden door uitzendwerk te voorkomen moeten alle arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten ten minste gelijkwaardig zijn met die van het eigen personeel. Nu is dat beperkt tot het loon en overige vergoedingen en arbeids- en rusttijden.
Ketenregeling
06
Een keten van tijdelijke arbeidscontracten wordt onderbroken door een tussenliggende termijn van zes maanden of langer. Straks geldt dat als een werknemer drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever heeft gehad, hem pas na vijf jaar een nieuw contract mag worden gegeven. De langere onderbrekingstermijn zal ook gelden bij uitzendwerk. De mogelijkheid om bij cao af te wijken van de duur van en het aantal contracten vervalt.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
07
Voor zelfstandigen komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering gaat gelden voor alle zelfstandigen, zowel met als zonder personeel en hun meewerkende partners. Het uitzonderen van zelfstandigen met personeel zou de uitvoerbaarheid van de regeling bemoeilijken. Dga’s en resultaatgenieters vallen niet onder de verplichte verzekering. De groep resultaatgenieters is zeer divers en heeft vaak andere inkomsten naast het resultaat uit werkzaamheid. Een verplichte verzekering lijkt geen meerwaarde te hebben voor resultaatgenieters. Volgens de minister is het op korte termijn niet haalbaar om binnen de groep dga’s de dga’s zonder personeel af te bakenen van de dga’s met personeel.
Het is de bedoeling dat begin 2024 een wetsvoorstel wordt ingediend ter invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
Langdurige arbeidsongeschiktheid
08
Werkgevers met niet meer dan 100 personeelsleden kunnen na één jaar ziekte van een werknemer duidelijkheid krijgen over structurele vervanging. De re-integratie in het tweede jaar zal zich in principe richten op werkhervatting bij een andere werkgever. Werkgever en werknemer kunnen gezamenlijk vaststellen dat re-integratie bij de eigen werkgever niet meer in de rede ligt. Komen zij daar onderling niet uit, dan kan de werkgever het UWV vragen om een beoordeling. De werkgever blijft ook in het tweede ziektejaar verantwoordelijk voor de loondoorbetaling en voor het verloop van het re-integratieproces. Mocht de werknemer in het tweede jaar herstellen, dan heeft hij het recht om zijn eigen functie weer te vervullen mits deze niet duurzaam is ingevuld.
Crisisregeling
09
Er komt een crisisregeling personeelsbehoud voor werkgevers, die worden getroffen door een buiten het ondernemersrisico vallende crisis of calamiteit. Met deze regeling kan de werkgever werknemers tijdelijk op een andere plek in het bedrijf aan het werk zetten. De werkgever kan ervoor kiezen om werknemers minimaal 20% minder te laten werken, zonder verlies van hun WW-rechten. Over het aantal niet-gewerkte uren betaalt de werkgever 80% van het loon. Het totale loon van de werknemer mag niet meer dan 10% dalen. Het loon van de werknemer mag niet lager uitkomen dan het wettelijk minimumloon. De werkgever kan een tegemoetkoming van 60% voor de loonkosten van de niet-gewerkte uren aanvragen. Deze mogelijkheid moet voorkomen dat werkgevers door een crisis of calamiteit personeel moeten ontslaan. Werkgevers kunnen gedurende maximaal zes maanden gebruik maken van deze regeling.
BTW zonnepanelen
10
Per 1 januari 2023 geldt een btw-nultarief voor de levering en installatie van zonnepanelen. De regeling geldt voor zonnepanelen die zijn bestemd om te worden geïnstalleerd op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Het nultarief is niet van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen op andersoortige gebouwen (BOG/MOG. Voor gebouwen die behalve een woonfunctie ook een andere functie hebben, zal in bepaalde gevallen moeten worden vastgesteld aan welk deel van het gebouw de zonnepanelen zijn gekoppeld om het juiste btw-tarief te kunnen toepassen. Om het juiste tarief te bepalen gelden de reguliere regels omtrent de tariefbepaling, namelijk het moment waarop de verschuldigdheid van btw ontstaat (meestal de factuurdatum).
BTW asbest woningen en hernieuwbare energiebronnen
11
In een Europese zaak heeft het HvJ geoordeeld dat een gemeente niet handelt als btw-ondernemer, omdat zij geen economische activiteit verrichte bij asbestverwijdering uit woningen van haar inwoners. Een Poolse gemeente verwijdert asbest bij woningen en bedrijven, in het kader van een op nationaal niveau vastgesteld programma. De gemeente ontvangt hiervoor een subsidie vanuit het rijk die de kosten deels dekt.
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de gemeente geen BTW-belastbare prestatie verricht bij de verwijdering en inzameling van asbesthoudende producten en afval uit woningen, omdat er geen sprake is van een economische activiteit. Hierbij wordt verwezen naar het arrest Borsele. Daarbij is dan van belang dat deze activiteit er niet toe strekt om duurzame inkomsten te verkrijgen. Ook is van belang dat de afnemers niets hoeven te betalen omdat de verrichtingen worden gefinancierd uit overheidsmiddelen.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=ecli:ECLI:EU:C:2023:280
Het Hof oordeelde in gelijke zin bij de installatie van systemen voor hernieuwbare energiebronnen.
BTW 0% tarief op groenten en fruit
12
In het Coalitieakkoord is vastgelegd dat wordt onderzocht hoe op termijn de btw op groente en fruit naar 0% kan worden verlaagd.
Deze verlaging vraagt een zorgvuldig traject. In dit kader heeft het kabinet door extern bureau SEO een onderzoek laten verrichten om de mogelijke afbakeningsvarianten voor groente en fruit in kaart te brengen en te beoordelen. Het onderzoeksbureau heeft deze varianten beoordeeld op het gezondheidsaspect, juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, begrijpelijkheid en uitvoerbaarheid. Het onderzoek “Een btw-nultarief voor groente en fruit” is aangeboden aan het Kabinet.
VPB besluit totaalwinst
13
De staatssecretaris van Financiën heeft vijf besluiten over totaalwinstbepaling van ondernemingen samengevoegd in een nieuw besluit. Ten opzichte van de vorige besluiten is het nieuwe besluit op een aantal punten inhoudelijk aangepast. De inhoudelijke wijzigingen bestaan uit:
- Het onderdeel ‘keuzeherziening, bijzondere omstandigheid bij huwelijk met mede-eigenaar’ is aangepast aan de per 1 januari 2018 doorgevoerde wijziging van de wettelijke gemeenschap van goederen.
- Verduidelijking van de reikwijdte van het compromisvoorstel over waarde woning bij overbrenging naar privé. Dat is niet alleen van toepassing op de woning zelf, maar ook op daarmee verbonden rechten als een opstalrecht.
- Schrappen van een alinea uit het antwoord over de kwijtscheldingswinstvrijstelling bij verjaring omdat het ten gevolge van jurisprudentie geen toegevoegde waarde meer heeft.
- Schrappen van het antwoord op de vraag of het voor de kwijtscheldingswinstvrijstelling voldoende is dat sprake is van niet voor verwezenlijking vatbare rechten van de schuldeiser. Dit standpunt heeft ten gevolge van jurisprudentie geen toegevoegde waarde meer.
- Bevestiging van een eerdere toezegging dat de kosten van kerstpakketten niet onder de aftrekbeperking voor algemene kosten vallen.
- Verduidelijking van de berekening van de gebruiksvergoeding voor bezittingen in box 3 als gevolg van de wijzigingen in het box 3-stelsel.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2023-9568.html
VPB aangifte 2022 indienen voor 31 mei
14
De aangifte vennootschapsbelasting moet worden ingediend voor 31 mei 2023. Het is mogelijk om uitstel te krijgen voor deze indieningstermijn. Let er in dat geval wel op dat een voorlopige aanslag wordt aangevraagd als je verwacht dat er een bedrag aan VPB te betalen is. De Belastingrente begint namelijk wel te tellen en deze bedraagt 8%. Aanzienlijk hoger dus dan de rente bij de BNG!
Gemeenten kalender 2023
15